Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka drożdżowe smażone - z marmoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 250 ml
drożdże 25 g
cukier puder 1 łyżka
mąka pszenna 1/2 kg
żółtko jajek 3 szt.
masło 50 g
rum 4 łyżki
olej do smażenia
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka drożdżowe smażone - z marmoladą

Mleko podgrzać do temperatury ok.40-45*C, rozpuścić w nim drożdże i cukier puder.
Pozostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże ruszą.
Rozczyn wlać do mąki, dolać rum, stopione chłodne masło i żółtka.
Zagnieść i wyrobić sprężyste ciasto.
Nakryć i pozostawić na 30 minut, aby podrosło.
Ciasto rozwałkować i wyciąć prostokąty.
Na każdy nałożyć łyżeczkę narmolady i skleić brzegi.
Smażyć na rumiano w rozgrzanym oleju, osączyć na papierowych ręcznikach i podawać, na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak