ciasteczka czekoladowe Nigelli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • masło

    250 g
  • kakao

    30 g
  • czekolada gorzka

    50 g
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczka
  • cukier puder

    140 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i kakao.Dodajemy do masła i mieszamy łyżką. 25g czekolady siekamy na kawałki i wrzucamy do masy. Z ciasta formujemy zgrabne kulki (wielkości ferrero), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Na wierzch dajemy resztę pokrojonej na kawałeczki czekolady.
Pieczemy ok.15-20min w 170C. Po upieczeniu studzimy, nie przekładając ciasteczek z papieru, gdyż są bardzo miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 27.05.2013 17:16
Mmm... BrópoFałam Pardzo Byszne są tee Dziazteczka... Boledzam Wzyztkim i zmagują jag Kupa :P a ja lupie tagie dziazteczka kupowe mmmmniam
caralajna 16.02.2013 08:48
jak Nigelli to na pewno warto zrobić, uwielbiam jej przepisy
MAR3STA 28.01.2013 18:13
bardzo smakowite
jucia 15.01.2013 12:18
ale super
BeataJ 14.01.2013 21:36
czekoladowe ... mmm pycha :)
treonina 14.01.2013 20:50
po prostu wspaniałe!
Monika111 14.01.2013 20:43
pycha :)
gosia56 14.01.2013 20:42
napewno pyszne
miszelka 14.01.2013 20:40
mmm :)
gosia1988 14.01.2013 20:27
smakowicie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat