CIASTECZKA CYNAMONOWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 łyzeczki
  • cynamon Prymat

    1 łyzka
  • masło

    100 g
  • cukier brązowy

    100 g
  • sok z cytryny

    1 łyzka
  • jajko

    1 szt
  • białko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem.

Dodajemy posiekane masło oraz jajko ( odrobinę białka zostawiamy do posmarowania ).

Dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie cieniutko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka.

Układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy białkiem.

Dodatkowo możemy posypać jeszcze brązowym cukrem wymieszanym z odrobiną cynamonu – ja tak robię!

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut.

Zajadamy!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzut 22.11.2015 10:17
super przepis
Ola1984 22.11.2015 09:01
Proste i pyszne ciacha :)
Iwusia 21.11.2015 23:31
ale bym schrupała te ciasteczka
Kolorowa 21.11.2015 22:18
Ale fajne ;)
agataw1990 21.11.2015 19:23
Mmmm zjadłabym :)
agaK. 21.11.2015 18:33
Uwielbiam cynamonowe wypieki.
Grazyna0211 21.11.2015 17:50
smaczne i dekoracyjne
Justi2401 21.11.2015 16:59
Jakie śliczne, jak z obrazka :)
Beatris 21.11.2015 16:45
Smakowite ciasteczka:)
fotoviderek 21.11.2015 16:38
Super ciasteczka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat