Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka chałwowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dag
cukier 10 dag
tahini pasta sezamowa 10 dag
śmietana 30% 25 gram
mąka tortowa 27 dag
cynamon 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka chałwowe

Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem do utartego kremu dodać pastę sezamową, śmietankę i cynamon, wymieszać. Przesianą mąkę dodać do kremu maślanego i już przy pomocy dłoni zagnieść ciasto, następnie z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy widelca kulki lekko spłaszczyć formując ciastka.
Piec w 200st około 10 minut do uzyskania złotego koloru.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu delikatnie zdjąć ciastka z blaszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 14.03.2016 10:19
super ciasteczka :-)
Kolorowa 13.03.2016 19:38
fajny przepis ;)
Ola1984 13.03.2016 09:19
Przepysznie wyglądają :)
Wiktoria29 12.03.2016 21:01
bardzo lubię takie ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak