Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka chałwowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękkie masło 100 g
chalwa sezamowa 180 g
cukier puder 1/3 szkl
mąka pszenna 1 1/2 szkl
jajko 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
białko jaja kurzego 1 szt
sezam 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka chałwowe

Chałwę pokruszyć do miski, dodać cukier puder i masło, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko i wodę, zmiksować.
Do masy przesiać mąkę z sodą, zmiksować na dość gęste ciasto.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko lekko spłaszczać. Smarować białkiem i posypać sezamem.
Piec w 160 stopniach około 12-15 minut do zezłocenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak