Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka chałwowe.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
mleko 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
margaryna 180 g
jajko 1 sztuka
chałwa 200 waniliowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka chałwowe.

Kroki postępowania

1
Do miski miksera przełożyłam mąkę,proszek do pieczenia,cukier puder,margarynę i dolałam mleko.Miksowałam wszystko na niedużych obrotach.Następnie do miski ze wszystkimi wcześniej dodanymi składnikami wbiłam jajko i dołożyłam pokruszona chałwę.Wszystkie składniki miksowałam maksymalną prędkością miksera do dokładnego połączenia się produktów i uzyskania jednolitej masy.Dokładnie wymieszane składniki wstawiłam na 15 minut do lodówki.Po upływie tego czasu wyjęłam misę z surowym ciastem.
Krok 1 - Ciasteczka chałwowe. foto
2
Piekarnikową blaszkę wyścieliłam papierem do pieczenia.Brałam trochę ciasta,robiłam z niego kulkę i spłaszczałam na blaszce.Wycinałam w spłaszczonym cieście foremką kształt,jaki chciałam uzyskać,nadać ciasteczkom przykładając do ciasta foremkę,a następnie drugą stroną łyżeczki,dłuższym i cieńszym końcem odbierając nadmiar ciasta wystający poza foremką.Wydawać się może,że wycinanie ciasteczek foremką jest czasochłonne,że szybciej by było tylko robić kulkę i spłaszczać ciasteczka,tak by były w kształcie kołopodobnym,ale naprawdę szybko poszło,ciasto współpracuje z foremką i wycinającym:),daje się ładnie odcinać, dzięki czemu wycinanie kształtów szybko się odbywa i mamy przyjemny efekt wizualny ciasteczek o konkretnym,wybranym konturze, wyglądzie.Postępowałam identycznie z każdym ciasteczkiem nadając mu taki sam kształt,ciasteczka były wyglądem jednolite.
Krok 2 - Ciasteczka chałwowe. foto
3
Piekłam ciasteczka w temperaturze 180stopni przez 8-10 minut(10 minut to maksymalnie,i tyle czasu piekły się tylko pierwsze ciasteczkowe partie,kolejnym wystarczało już 8 minut,by się dobrze upiec,a nie przypalić).Ciasteczka są bardzo chałwowe.Nawet surowe,nieupieczone ciastka intensywnie pachną chałwą,nie mówiąc już o tym jaki aromat roznosi się podczas pieczenia.Z takiej porcji składników wyszło mi 50 sztuk ciasteczek.Są bardziej mięciutkie,pulchne, niżeli kruche,mają delikatną konsystencję,trochę niczym biszkopty.Pasują i smakują zarówno z kawą jak i świetnie nadają się do podjadania w akompaniamencie porządnej szklanki zimnego mleka.Są świetne dla osób, które przepadają za chałwą,natomiast sądzę, że tych, którym chałwa średnio smakują te ciasteczka przekonają to unikalnego smaku chałwy, przedstawią ten rodzaj słodyczy w lepszy świetle, smacznej formie.
Krok 3 - Ciasteczka chałwowe. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.04.2014 16:20
bardzo je lubię
rjustysia 12.03.2014 13:58
Jeszcze nigdy nie jadłam ciastek z dodatkiem chałwy, bardzo chętnie spróbuję :)
martyna94 11.02.2014 16:33
Świetne! Aż ślinka cieknie... Muszę takie zrobić :)
fotoviderek 10.01.2014 10:29
Moje smaki :)
Alex_M 07.03.2013 18:55
uwielbiam chalwe! musze wyprobowac Twoje ciasteczka. biore do siebie :)
Poison1988 22.02.2013 18:15
ale smaczki, mniam,mniam :)
Ania321 22.02.2013 13:39
wyglądają pysznie
halina17 22.02.2013 13:10
Ciekawy przepis na ciasteczka.
Mira85 22.02.2013 12:48
przepis ciekawy, nigdy nie robiłam takich ciasteczek, napewno wyprobuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak