Ciasteczka bakaliowe przenno-kukurydziane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka kukurydziana

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • jajko

    1 całe
  • żółtko jaja

    1
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • masło/margaryna

    2 duże łyżki
  • orzechy nerkowca

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 łyżka
  • płatki migdałowe

    2 łyżki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy, migdały i rodzynki rozdrabniamy do grubych okruszków. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, jajka, łączymy, najlepiej prawdziwe masło lub ewentualnie margarynę roztapiamy i dodajemy do mąk i innych składników. Zaczynamy wyrabiać mikserem lub trzepaczką do ciasta naleśnikowego, po woli dolewając mleko. Ciasto powinno nie mieć grudek i mieć gęstą konsystencję na tyle, żeby po nałożeniu na blachę nie rozlewało się. Gdy taką konsystencję osiągniemy, dodajemy rozdrobnione bakalie, mieszamy ciasto. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Łyżką nakładamy okrągłe porcje ciasta, 1 łyżka ciasta na 1 ciastko. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zostawiamy do wystygnięcia.
Idealne na przekąskę po obiedzie lub jako część zdrowego drugiego śniadania do szkoły, szczególnie dla przedszkolaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 31.03.2017 21:47
smaczne ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat