Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasta pierożki z powidłami i orzechową posypką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
masło 150 g
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 4 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
powidła śliwkowe 0,5 słoika
orzechy włoskie 50 g
cukier kryształ 1,5 łyżki
białko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasta pierożki z powidłami i orzechową posypką

Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Na środek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi.

Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 04.06.2016 08:47
ale super ciacha :)
Babeczka35 04.06.2016 08:22
Muszą być pyszne:)
Stenka 04.06.2016 08:21
smaczne ciasteczka
Ewelina1991 04.06.2016 08:15
świetne pierożki
Motorek 03.06.2016 21:02
pyszne ciasteczka
agnieszka214 03.06.2016 20:43
Kuszacy smak ciasteczek do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak