Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciacho z bezą

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło 250 g
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 3
mleko 1/2 l
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 250 g
mąka pszenna 2 łyżki
cukier waniliowy
żółtko jajek 2 sztuki
białko 4 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
dżem wiśniowy
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho z bezą

ciasto:
maka 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło 250 g
żółtko 4 sztuki
śmietana 3 łyżki

masa:
mleko 1/2 l
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 250 g
mąka pszenna 2 łyżki
cukier waniliowy
żółtko 2 sztuki

beza:
białko 4 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka

ciasto:
Do większej miseczki przesypujemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem , śmietaną oraz cukrem waniliowym. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do miski. nożem siekamy je razem z mąką i resztą sypkich składników. W środek wbijamy żółtka. Cisto delikatnie wyrabiamy. Dzielimy je na dwie równe części po czym każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszek. Oba muszą być jednakowej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasto. Każdy placek smarujemy dżemem. Pieczemy około 15-20 minut. Oba placki po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Beza:
Białka należy ubić na sztywno. pod koniec ubijania dodajemy make ziemniaczaną. Tak powstałą bezę rozkładamy po równo na plackach i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.Placki z beza pieczemy kolejny kwadrans.

krem:
Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy ją z mąkami i cukrem waniliowym, dodając żółtka. Resztę mleka należy zagotować i ugotować na nim budyń. Odstawiamy go do ostygnięcia, po czym zimny łączymy z masłem. Ja dodaję porcjami budyń do masła. masą przekładamy oba placki, ale tak, aby na górze była beza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.02.2014 18:27
Dobre ciasto.
Róża1 11.11.2013 10:04
ale super ciacho !!!!!!!!!
tessinka 11.02.2013 21:07
pyszne ciacho
PaniMISIOWA 11.02.2013 21:04
z chęcią bym je całe zjadła!
jolanta19 11.02.2013 19:23
mniam
gosia56 11.02.2013 19:16
ciekawe
ewka1978 11.02.2013 19:07
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak