Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chrzan domowy / z żurawiną / ćwikła

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krem chrzanowy 4 szt
gorąca woda 1/2 szkl
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 1 łyżka
konfitura z żurawiny 100 g
cukier 2 łyżki
woda 5 łyżek
śmietana 12% 3 łyżki
burak 1 szt
śmietana 12% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: chrzan domowy / z żurawiną / ćwikła

-> Chrzan obierz. Umyj w zimnej wodzie i potarkuj na drobnej tarce.
-> Dodaj 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, zalej wrzątkiem.
-> Odstaw na 10 minut aż powiększy swoją ilość. Wymieszaj z octem jabłkowym.

Moja propozycja na dwa sposoby:

Z żurawiną:
-> Świeża lub mrożoną żurawię podgrzej w garnuszku z 2 łyżkami cukru i 5 łyżkami wody, Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu aż powstanie konfitura. Rozgnieć widelcem owoce.
-> Dodaj połowę żurawiny do połowy rozrobionego wcześniej chrzanu. Dokładnie wymieszaj, dodaj śmietanę. Przekładaj chrzan do słoiczków na dole układając łyżkę konfitury.


Z buraczkiem:
-> Buraczka ugotuj i potarkuj na grubszej tarce. Wymieszaj z połową rozrobionego wcześniej chrzanu oraz łyżką śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak