Przepis i sposób przygotowania na: chrzan domowy / z żurawiną / ćwikła
-> Dodaj 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, zalej wrzątkiem.
-> Odstaw na 10 minut aż powiększy swoją ilość. Wymieszaj z octem jabłkowym.
Moja propozycja na dwa sposoby:
Z żurawiną:
-> Świeża lub mrożoną żurawię podgrzej w garnuszku z 2 łyżkami cukru i 5 łyżkami wody, Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu aż powstanie konfitura. Rozgnieć widelcem owoce.
-> Dodaj połowę żurawiny do połowy rozrobionego wcześniej chrzanu. Dokładnie wymieszaj, dodaj śmietanę. Przekładaj chrzan do słoiczków na dole układając łyżkę konfitury.
Z buraczkiem:
-> Buraczka ugotuj i potarkuj na grubszej tarce. Wymieszaj z połową rozrobionego wcześniej chrzanu oraz łyżką śmietany.