Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

5 żółtek
1 i 1/4 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
sok z małej cytryny
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust

Żółtka, mąkę, cukier, sok z cytryny i śmietanę należy zagnieść ręką. Utworzyć zwarte ciasto.
Ciasto przełożyć na stolnicę i bić wałkiem 2 minuty.
Następnie trzeba go rozwałkować na cienki placek i kroić nożem na paski o szerokości 5 cm.
Każdy pasek naciąć pośrodku i przewijać przez otwór ciasto.


Na patelni grzejemy olej. Faworki mają się smażyć na głębokim oleju, więc lejemy go dużo.
Smażymy na słoneczny kolor z obu stron. Posypujemy obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 10.12.2016 08:46
uwielbiam :)
Bernadeta1 09.12.2016 17:41
Pyszne, może w karnawale upiekę bo bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak