Oponki serowe najpyszniejsze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • żółtko jajek

    4 sztuka
  • cukier

    120 gram
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • spirytus

    1 łyżeczka
  • śmietana 12%

    220 mililitr
  • olej do smażenia

    1 litr
  • cukier puder

    4 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • ser biały

    500 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasia37 22.01.2016 17:27
pyszne serowe mniam:)
EmciaPichci 01.03.2014 08:09
idealne na tłusty czwartek i nie tylko!
paulina2157 24.05.2013 20:20
wyglądają na delikatne i mięciutkie
Malinka 08.05.2013 12:47
To fakt, że takie oponki są najpyszniejsze!
katarzynagotuje 04.05.2013 13:03
Zjadłabym takie, muszą być pyszne :)
Janina 04.05.2013 12:06
Bardzo lubię oponki
idealme 04.05.2013 12:02
jak mojej babci, pychotka
Anna133 04.05.2013 11:39
zgadzam się , puszyste delikatne mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat