Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe najpyszniejsze
Oponki to przysmak karnawałowy i nie tylko. Ten okrągły, puszysty wypiek z dziurką w środku uwielbiają zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Oponki to dobry przepis na podwieczorek, a do tego kubek kawy, kakao lub herbata.
- najlepiej użyj sera w kostce,
- dodaj trochę spirytusu, soku z cytryny lub rumu - wtedy ciasto w trakcie smażenia nie będzie chłonęło tłuszczu,
Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto.
Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka.
Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami.
Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.