Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4
mąka 1 szklanka
śmietana 12% 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
spirytus 1 łyżka
cukier waniliowy
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust

Kroki postępowania

1
Mąke wymieszać z żółtkami, śmietaną, cukrem i spirytusem. Zagniesć na ciasto. Dobrze wyrobić.
Krok 1 - Chrust foto
2
Po wyrobieniu ciasto „bić” kilkakrotnie wałkiem lub uderzac nim w stolnicę (po co nie wiem- taki jednak przepis mam od babci, która upiera się, że tak trzeba;)) Rozwałkować na stolnicy i ciąć na paski o szerokosci ok. 3 cm i długości 8-10 cm.
Krok 2 - Chrust foto
3
Każdy pasek rozciąć w środku i przełożyc przez to rozcięcie jeden koniec. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu,a następnie odstawić na bibułke czy ręcznik papierowy, aby odsączyc nadmiar tłuszczu.
Krok 3 - Chrust foto
4
Można posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Chrust foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 15.07.2013 21:06
super przepis
Smaczna_B 15.07.2013 20:29
prosty,ponadczasowy przepis...takie są najlepsze!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak