Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
cukier puder kilka łyżek
masło 2 łyżki
śmietana 2-3 łyżki
spirytus 1 łyżka
żółtko jajek 6 szt
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust

Żółtka wymieszać ze spirytusem,śmietaną. roztopionym i wystudzonym masłem- dodać przesianą z 2 łyżkami cukru pudru mąkę- zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto położyć na blacie i mocno je zbić kilkanaście razy wałkiem.
Cienko rozwałkować, pokroić na cienkie paski- w środku każdego zrobić nacięcie i poprzeplatać przez nie końce.
Smażyc na złoto
Opruszyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 19.02.2015 19:20
przypomina mi wypieki babci
Anna169Hosz 29.08.2013 22:59
Lubię chrust i lubię obijać ciasto na chrust...to takie oczyszczające :))
Krystyna32 05.04.2013 18:29
bardzo lubię
Klausia 30.03.2013 08:34
pyszności największe :)
jozefinach 27.03.2013 12:35
Uwielbiam chruściki.
jasiek 26.03.2013 23:31
smaki dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak