Chruściki karnawałowe

Chruściki karnawałowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 szt
  • cukier

    3 łyżeczki
  • woda

    1 szkl
  • mąka

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubić jajko z cukrem wlać wodę wymieszać i dodać mąki tyle by ciasto było takie jak na naleśniki Podstawa to foremki żeliwne na drucie
Rozgrzewamy olej, wstawiamy foremki i czekamy do silnego nagrzania..
wyjmujemy po jednej, zanurzamy w cieście ok 1 cm ok 4 sekundy trzymamy i wkładamy do gorącego oleju, powinno odpaść a foremkę wstawiamy na dnie garnuszka ponownie
najlepiej jest mieć przynajmniej dwie i zanurzać w cieście na przemian
usmażone na rumiano ciasteczka wyjmujemy , osuszamy i posypujemy cukrem pudrem..

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 31.08.2011 15:08
super
misia53 14.02.2011 21:50
A ja wyrzuciłam swoje foremki , miałam tylko 2 i i nie miałam cierpliwości do tego smażenia.
eduszo 05.01.2011 10:11
Juz czas na nie.
Ewa111 15.12.2010 11:28
świetne ,tylko skąd taka forma do ich zrobienia
m1monika 22.11.2010 19:48
pyszne :-)
Agnieszka172 14.10.2010 21:44
zajefajne
justyna111 29.09.2010 16:34
fajne
Lidia11 29.09.2010 16:22
super
ewasylwia 28.09.2010 10:28
Pyszne szkoda że nie mam takiej formy
Mati13 25.09.2010 12:14
na pewno smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat