Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chrupiący kurczak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 sztuka
czosnek 5 sztuk
sól 1 łyżka
ziemniaki 4 sztuki
marchew 2 sztuki
tymianek 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: chrupiący kurczak

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie zsypujemy całego przyprawą,do środka wkładamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Odstawiamy na ok 1 godzinę w chłodne miejsce. Ziemniaki oraz marchew obieramy i myjemy,skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Kurczaka wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego,mięso delikatnie skrapiamy oliwą i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy pod przykryciem godzinę. Później odkrywamy i jeśli trzeba ponownie skrapiamy wszystko oliwą,pieczemy aż mięso będzie miękkie a skórka chrupiąca

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak