Przepis i sposób przygotowania na: CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI
RYBA:
Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, robimy dołek, wbijamy żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko.
Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ).
SŁODKI SOS CHILI:
Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy.
Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder.
Podgrzewamy ok. 4-5 minut.
Podajemy gorące z rybką!
Smacznego!