CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z dorsza

    200 g
  • mąka pszenna

    60 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • jajko

    1 szt
  • oliwa

    1 łyzka
  • mleko

    4 łyzki

SŁODKI SOS CHILI

  • papryczka chili

    1 szt
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyzki
  • ocet winny

    1 łyzeczka
  • sos sojowy

    2 łyzki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • woda

    2 łyzki
  • cukier puder

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

RYBA:

Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, robimy dołek, wbijamy żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko.

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko.

Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ).

SŁODKI SOS CHILI:

Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy.

Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder.

Podgrzewamy ok. 4-5 minut.

Podajemy gorące z rybką!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 12.05.2015 19:57
Smaczna propozycja:)
Czarnula666 12.05.2015 16:05
świetnie wygląda :)
Betina#45 12.05.2015 11:09
wygląda wspaniale ! świetny przepis ;)
Krzysztof15 12.05.2015 09:19
bardzo lubie
Malinka 12.05.2015 09:08
Taka rybka to dopiero rozkosz dla podniebienia :)
paulette17 12.05.2015 09:06
Super przepis :) skorzystam :)
Wafelek2601 12.05.2015 08:47
Extra rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat