Chrupiące placki ziemniaczane z ziarnami i cukinią podane z wędzonym łososiem norweskim i kwaśną śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki starte na grubej tarce

    800 g
  • cukinia

    1 szt
  • jajka

    2 szt
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • ziarena słonecznika

    1 łyżka
  • ziarena dyni

    1 łyżka
  • ziarena sezamu

    1 łyżka
  • ziarena siemienia lnianego

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • świeżo mielony czarny pieprz Prymat

    1 szczypta
  • olej z pestek winogron

    1 łyżka
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • wędzony łosoś

    200 (norweski, plasterki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie odcisnąć, dodać jajka, mąkę i wszystkie ziarna, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w julienne, posolić, a po kilku minutach dobrze odcisnąć, dodać do ciasta i wymieszać. Uformować placki, usmażyć na rozgrzanej patelni i ułożyć na papierowym ręczniku celem odsączenia tłuszczu. Placki podawać z wędzonym łososiem norweskim i kwaśną śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulisia_elk 28.04.2013 11:30
niektórzy to się nudzą ...
jolita 07.10.2011 08:03
mniam mniam
jolita 07.10.2011 08:03
mniam mniam
artur7 12.08.2011 09:36
wspaniałe
jolita 20.07.2011 08:19
super
iga2 15.05.2011 23:33
pyszności
gosia561 29.04.2011 13:05
właśnie zrobiłam i smaczne
gosia561 23.04.2011 14:27
bardzo ciekawe zestawienie
gosia561 23.04.2011 14:27
bardzo ciekawe zestawienie
kriso 16.03.2011 19:52
interesujący przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat