Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHRUPIĄCE GOFRY

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2% 2 SZKLANKI
jajko 3 SZTUKI
cukier puder 50 GRAM
cukier waniliowy 1 OPAKOWANIE
cukier 3 ŁYŻKI
proszek do pieczenia 3 ŁYŻECZKI
sól SZCZYPTA

Przepis i sposób przygotowania na: CHRUPIĄCE GOFRY

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki wbić jajka. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier. Stopniowo wlać mleko i wymieszać składniki. Następnie stopniowo dodawać olej i miksować.
Krok 1 - CHRUPIĄCE GOFRY foto
2
Jeśli ciasto wyjdzie za gęste, dolać troszeczkę mleka, natomiast jeśli za rzadkie dosypać mąkę. Ostawić na 5-10 minut aby ciasto odpoczęło.
Krok 2 - CHRUPIĄCE GOFRY foto
3
Gofrownicę wysmarować olejem. Na rozgrzaną płytę wlać ciasto- ja wlewam 3/4 chochli na jedną stronę.
Krok 3 - CHRUPIĄCE GOFRY foto
4
Piec do uzyskania złotego koloru, ok 5-8 minut. Po upieczeniu gofry pozostawić do ostygnięcia, ułożyć je tak aby miały dopływ powietrza (aby odparowały) i się nie "zaparzyły".
Krok 4 - CHRUPIĄCE GOFRY foto
5
Gotowe do spożycia gofry oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Krok 5 - CHRUPIĄCE GOFRY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak