Chrupiąca, pieczona cieciorka

Chrupiąca, pieczona cieciorka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    200 g
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • oliwa

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • czosnek granulowany

  • papryka słodka

  • papryka ostra Prymat

  • zioła prowansalskie

  • chili

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Cieciorkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą, czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostra papryką, ziołami prowansalskimi i chili. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut potrząsając zawartością. Ciecierzyca powinna być chrupiąca, jeśli nie jest możemy przetrzymać ja jeszcze kilka minut. Aby się nie przypaliła warto przykryć ja warstwą foli aluminowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Okatina

09.03.2015 17:16
lubię ciecierzycę ale w tym wykonaniu jeszcze nie próbowałam. Chętnie spróbuję ;-)

Jadwiga/Jaga85

06.03.2015 21:01
Chętnie bym spróbowała!!

caralajna

06.03.2015 20:53
świetne zdjęcie :)

DorotaZ

06.03.2015 20:00
Mega przepis:)

IKrakowianka

06.03.2015 19:38
super pomysł

joanna43

06.03.2015 18:46
JUż mi się podoba, koniecznie muszę wypróbować

Mniam

06.03.2015 17:29
Bardzo lubię cieciorkę, ale pieczonej jeszcze nie robiłam. Ciekawie ją przygotowałaś,a zdjęcie jest kapitalne :)

Internetowa Kuchnia

06.03.2015 17:02
Mm ale narobilas mi ochoty ;)

Stenka

06.03.2015 16:49
ciekawa propozycja

gosia56

06.03.2015 16:40
ostatnio zagościła w mojej kuchni bardzo fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat