Chowder z kukurydzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • kukurydza

    3 kolby
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • śmietana

    70 ml
  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • boczek wędzony

    10 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rozgrzanego masła wrzucamy pokrojony boczek (zostawiamy 2 plastry) seler naciowy i posiekaną cebulę. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wszystko zmięknie. Wlewamy litr wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy przez 10min. Następnie oddzielamy ziarna kukurydzy od kolby i wrzucamy do zupy (poza sezonem można użyć kukurydzę z puszki - jedna duża puszka) i gotujemy kolejne 5 min. Całość blendujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec podsmażamy pozostałe plastry boczku, dodajemy do zupy i obficie posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smile 06.05.2012 18:41
rewelacja ;)
dianix 03.05.2012 22:12
apetyczne
iziona 01.05.2012 06:41
Wyglada bardzo apetycznie
iziona 01.05.2012 06:41
Wygląda bardzo apetycznie
caralajna 30.04.2012 21:15
fajna zupa o fajnej nazwie :)
Emilia22 30.04.2012 20:08
fajnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat