Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Choinka z pierniczków

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na pierniki

mąka pszenna 60 dag
miód prawdziwy 40 dag
jajko 4 szt
cukier 20 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 torebka
masło lub margaryna 6 dag

lukier

cukier puder 20 dag
sok z cytryny 5 łyżek
barwnik spożywczy do ciast do wyboru
barwi

Przepis i sposób przygotowania na: Choinka z pierniczków

Kroki postępowania

1
Do garnka odmieżyć cukier, miód i masło lub margarynę
Krok 1 - Choinka z pierniczków foto
2
Podgrzać a następnie wystudzić
Krok 2 - Choinka z pierniczków foto
3
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika, dodać zawartość z garnka oraz jajka. Zagnieść ciasto i wstawić na około godzinę do lodówki
Krok 3 - Choinka z pierniczków foto
4
Ciasto rozwałkować na grubość około pól centymetra. Wykroić krążki o różnej wielkości. Upiec w piekarniki nagrzanym do 175 stopni - około 15 minut
Krok 4 - Choinka z pierniczków foto
5
Przygotować lukier: Cukier puder wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny.
Na środek największego piernika nałożyć trochę lukru i przykryć trochę mniejszym. Następnie ponownie nałożyć trochę lukru i przykleić jeszcze mniejszym. I tak aż wszystkie pierniki zostaną wykorzystane. Sklejone choinki polać kolorowym lukrem
Krok 5 - Choinka z pierniczków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 09.02.2017 13:46
ciekawy pomysł, taka choineczka wygląda super i zapewne tak smakuje
Motorek 23.12.2016 20:35
wygląda pięknie
matesko 21.12.2016 15:33
ciekawy pomysł na prezentację pierniczków
Ewa Wojtaszko 20.12.2016 12:30
bardzo ładna
RenataZ-et 19.12.2016 10:07
śliczna :)
edytazaw89@wp 19.12.2016 09:52
Wygląda pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak