Przepis i sposób przygotowania na: Choinka krucho-drożdżowa z farszem z cebuli, grzybów, szpinaku, żółtego sera i ketchupu
Mąkę przesiać, wkruszyć drożdże, śmietanę i roztopione ostudzone masło, cukier i sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Cebulkę usmażyć na maśle, dodać obgotowane i pokrojone na kawałki grzyby, następnie szpinak. Smażyć do odparowania wody. Opcjonalnie dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Ostudzić. Przyprawić.
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej rozwałkować kształt prostokąta.
Posmarować ketchupem. Posypać startym serem żółtym. Posmarować Farszem.
Zwijać roladki. Podzielić je na plastry. Z roladek ułożyć choinkę. Piec w temp. 170-180 stopni przez ok. 20 min.
Smacznego!