Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Choinka krucho-drożdżowa z farszem z cebuli, grzybów, szpinaku, żółtego sera i ketchupu

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Z racji mojego zamiłowania do choinek i choinkowych wzorów podczas Świąt Bożego Narodzenia całkiem spontanicznie wpadłam na pomysł, żeby choinkę zrobić również w wersji wytrawnej. Z cebulką, grzybami, szpinakiem, serem żółtym i ketchupem.

Składniki:

Ciasto:

mąka 300 g
drożdże 20 g
masło 82% 120 g
śmietana 150 g
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki

Farsz:

cebula 1 szt.
grzyby leśne 6 szt.
szpinak 300 g
ketchup 50 g
tartego żółtego sera 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Choinka krucho-drożdżowa z farszem z cebuli, grzybów, szpinaku, żółtego sera i ketchupu

Mąkę przesiać, wkruszyć drożdże, śmietanę i roztopione ostudzone masło, cukier i sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

Cebulkę usmażyć na maśle, dodać obgotowane i pokrojone na kawałki grzyby, następnie szpinak. Smażyć do odparowania wody. Opcjonalnie dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Ostudzić. Przyprawić.

Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej rozwałkować kształt prostokąta.

Posmarować ketchupem. Posypać startym serem żółtym. Posmarować Farszem.

Zwijać roladki. Podzielić je na plastry. Z roladek ułożyć choinkę. Piec w temp. 170-180 stopni przez ok. 20 min.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak