Choinka krucho-drożdżowa z farszem z cebuli, grzybów, szpinaku, żółtego sera i ketchupu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Z racji mojego zamiłowania do choinek i choinkowych wzorów podczas Świąt Bożego Narodzenia całkiem spontanicznie wpadłam na pomysł, żeby choinkę zrobić również w wersji wytrawnej. Z cebulką, grzybami, szpinakiem, serem żółtym i ketchupem.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    300 g
  • drożdże

    20 g
  • masło 82%

    120 g
  • śmietana

    150 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki

Farsz:

  • cebula

    1 szt.
  • grzyby leśne

    6 szt.
  • szpinak

    300 g
  • ketchup

    50 g
  • tartego żółtego sera

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wkruszyć drożdże, śmietanę i roztopione ostudzone masło, cukier i sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

Cebulkę usmażyć na maśle, dodać obgotowane i pokrojone na kawałki grzyby, następnie szpinak. Smażyć do odparowania wody. Opcjonalnie dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Ostudzić. Przyprawić.

Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej rozwałkować kształt prostokąta.

Posmarować ketchupem. Posypać startym serem żółtym. Posmarować Farszem.

Zwijać roladki. Podzielić je na plastry. Z roladek ułożyć choinkę. Piec w temp. 170-180 stopni przez ok. 20 min.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat