Chłodnik z filetów śledziowych (matiasy )

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    600 g,
  • woda zimna

    do namoczenia śledzi
  • cebula

    1 szt,
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku grubo mielony
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziarenek,
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt,
  • pieprz

    4 ziarenka,
  • ocet

    3 łyżki,
  • cukier

    według uznania,
  • śmietana 18 proc

    200 g,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Matiasy moczymy w wodzie lub w mleku około 2 godzin ( w zależności jak mocno śledzie są solone).

Zagotowujemy wodę z zielem angielskim i listkiem laurowym oraz ziarenkami pieprzu, dodajemy obraną pokrojoną w piórka cebule i gotujemy do miekkości cebuli. Do gotującej wody dodajemy ocet, całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej zalewy dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny ( u mnie śmietana 18 % ) i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Do smaku doprawiamy jeszcze grubo mielonym pieprzem, cukrem.(według uznania, można dodać do smaku soli w razie potrzeby).

Wymoczone śledzie odsączamy i kroimy w paski szerokości 1,5 - 2 cm. Pokrojone śledzie dodajemy do zalewy delikatnie łącząc. Chłodnik wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Fajnie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 01.08.2017 01:03
Nie jadłam takiego chłodnika.
Ola1984 30.07.2017 22:04
Jestem ciekawa smaku tego chłodnika.
SzczyptaChili 29.07.2017 17:22
Słyszałam już o niem parę razy ale jakoś nie odważyłam się jeszcze zrobić :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat