Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik truskawkowy z makaronem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wykorzystaj sezon na truskawki i przygotuj z nich pyszny chłodnik!

 

Zupa idealnie sprawdzi się w gorące dni lata.

Składniki:

owoce i inne składniki chłodnika

truskawki 500 g
woda 100 ml
miód 1 łyżka
sok z cytryny 1 szt.
makaron kokardki
listki mięty 4 sztuki
jogurt gęsty 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik truskawkowy z makaronem

Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek.

Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji. Pozostałe wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i miksujemy zawartość.

Jeśli zupa jest za rzadka można ją delikatnie zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z łyżką zimnej wody.

Słodzimy zupę do smaku miodem i dodajemy trochę soku z cytryny, aby zrównoważyć jej smak.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Do miseczek wlewamy schłodzoną zupę truskawkową.

Układamy kokardki z makaronu, dekorujemy gęstym jogurtem, listkami mięty i cząstkami truskawek.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak