Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik porowy (zupa krem)

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 6
masło 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
ziemniaki 6
bulion drobiowy 1,5 l
śmietana 150 ml UHT
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik porowy (zupa krem)

Kroki postępowania

1
Pory myjemy i kroimy w paski. Podsmażamy na oleju z masłem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Chłodnik porowy (zupa krem) foto
2
Dodajemy ziemniaki pokrojone w małe kawałki i jeszcze chwilę razem smażymy. Następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 40 minut.
Krok 2 - Chłodnik porowy (zupa krem) foto
3
Gotową zupę pozostawiamy do przestygnięcia i blend ujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Następnie wkładamy krem do lodówki na 6 godzin (chociaż na ciepło też bardzo dobrze smakuje). Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3 - Chłodnik porowy (zupa krem) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 22.02.2014 14:31
zjadłabym z apetytem :)
Poison1988 22.02.2014 13:54
uwielbiam taką zupkę chociaż chętniej jadam ją latem :)
kaprysiek 22.02.2014 13:54
Dawno jadłem jakikolwiek chłodnik, a porowego chyba nigdy, dzięki za przepis
idealme 22.02.2014 13:41
smaczna zupka!
pestka 22.02.2014 13:31
lubię zupy - a ta propozycja bardzo mi się podoba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak