Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik po litewsku z jajkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka
koperek 3 pęczki
ogórek zielony 2 szt
jajko 6 sz
maślanka 350 g
szczypiorek
rzodkiewki 5 szt
jogurt naturalny 500 g
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
sól do smaku 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik po litewsku z jajkiem

Kroki postępowania

1
Gotujemy we wrzącej wodzie około 7-10 minut jajka na twardo. Obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 1 - Chłodnik po litewsku z jajkiem foto
2
Umyte rzodkiewki i obranego ogórka kroimy w kosteczkę.
Krok 2 - Chłodnik po litewsku z jajkiem foto
3
Umyty szczypiorek kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 3 - Chłodnik po litewsku z jajkiem foto
4
Dodajemy maślankę oraz jogurt do garnka. Dodajemy posiekany koperek, jajka, szczypiorek, ogórki i rzodkiewki. Całość mieszamy.
Krok 4 - Chłodnik po litewsku z jajkiem foto
5
Dodajemy już ugotowaną botwinkę i odstawiamy do lodówki żeby zupa przejadła się smakami.
Krok 5 - Chłodnik po litewsku z jajkiem foto
6
Wlewamy zupę do kubeczka i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 6 - Chłodnik po litewsku z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 14.09.2016 20:45
Dobra na lato zupa
Ewkani 09.08.2015 10:30
wygląda pysznie
jagoda5913 08.08.2015 17:29
super chłodnik
pestka 08.08.2015 13:00
świetny na upały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak