Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik ogórkowy
Umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne ze świeżych ogórków. Obrać ogórki małosolne. Obrać z łupinek i zmiażdżyć czosnek. Zetrzeć na tarce słodką cebulę. Dwa dodatkowe ogórki małosolne przeznaczone do dekoracji, pokroić na plasterki. Umyć, osuszyć i posiekać koperek.
Schłodzić miseczki, w których będzie podawany chłodnik.
Do blendera włożyć ogórki świeże, małosolne, czosnek, cebulę i zmiksować dodając pod koniec przestudzony rosół, jogurt, kefir. Doprawić do smaku. Chłodnik mocno schłodzić przed podaniem.
Tak przygotowany chłodnik podawać w schłodzonych miseczkach. Zupę udekorować posiekanym koperkiem, ogórkami małosolnymi, pokruszonym serem feta i kwiatkami kopru.