Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Na upalne dni idealny jest tradycyjny, polski chłodnik. Oto przepis na taki ze świeżych ogórków, na kefirze i jogurcie z serem feta i dużą ilością świeżego koperku.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na chłodnik:

  • ogórki świeże

    3 sztuki
  • ogórki małosolne

    4 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula cukrowa

    1 sztuka
  • gęsty jogurt naturalny

    1/2 litra
  • kefir

    1 szklanka
  • rosół z kury

    1 szklanka
  • ser feta

    200 gramów
  • koperek świeży

    1 pęczek

Do smaku:

  • Kucharek SMAK WIOSNY

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    do smaku

Do dekoracji:

  • ogórki małosolne

    2 sztuki
  • kwiaty ogórecznika

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne ze świeżych ogórków. Obrać ogórki małosolne. Obrać z łupinek i zmiażdżyć czosnek. Zetrzeć na tarce słodką cebulę. Dwa dodatkowe ogórki małosolne przeznaczone do dekoracji, pokroić na plasterki. Umyć, osuszyć i posiekać koperek.

Schłodzić miseczki, w których będzie podawany chłodnik.

Do blendera włożyć ogórki świeże, małosolne, czosnek, cebulę i zmiksować dodając pod koniec przestudzony rosół, jogurt, kefir. Doprawić do smaku. Chłodnik mocno schłodzić przed podaniem.

Tak przygotowany chłodnik podawać w schłodzonych miseczkach. Zupę udekorować posiekanym koperkiem, ogórkami małosolnymi, pokruszonym serem feta i kwiatkami kopru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat