Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik ogórkowy

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Na upalne dni idealny jest tradycyjny, polski chłodnik. Oto przepis na taki ze świeżych ogórków, na kefirze i jogurcie z serem feta i dużą ilością świeżego koperku.

 

Składniki:

Na chłodnik:

ogórki świeże 3 sztuki
ogórki małosolne 4 sztuki
czosnek 3 ząbki
cebula cukrowa 1 sztuka
gęsty jogurt naturalny 1/2 litra
kefir 1 szklanka
rosół z kury 1 szklanka
ser feta 200 gramów
koperek świeży 1 pęczek

Do smaku:

Kucharek SMAK WIOSNY do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Do dekoracji:

ogórki małosolne 2 sztuki
kwiaty ogórecznika

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik ogórkowy

Umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne ze świeżych ogórków. Obrać ogórki małosolne. Obrać z łupinek i zmiażdżyć czosnek. Zetrzeć na tarce słodką cebulę. Dwa dodatkowe ogórki małosolne przeznaczone do dekoracji, pokroić na plasterki. Umyć, osuszyć i posiekać koperek.

Schłodzić miseczki, w których będzie podawany chłodnik.

Do blendera włożyć ogórki świeże, małosolne, czosnek, cebulę i zmiksować dodając pod koniec przestudzony rosół, jogurt, kefir. Doprawić do smaku. Chłodnik mocno schłodzić przed podaniem.

Tak przygotowany chłodnik podawać w schłodzonych miseczkach. Zupę udekorować posiekanym koperkiem, ogórkami małosolnymi, pokruszonym serem feta i kwiatkami kopru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak