Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kefir

    1,5 szklanki
  • buraki czerwone

    3 szt
  • botwina

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek
  • czosnek

    3 ząbki
  • ogórki świeże

    2 szt
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • śmietana

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boćwinkę należy dobrze wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek oraz starte na tarce ogórki, posolić i popieprzyć do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 10.09.2014 09:10
pycha chłodnik
Bernadeta1 09.09.2014 18:42
mój ulubiony chłodnik
bhb8 09.09.2014 17:39
ja lubię zupy na ciepło :)
Agnieszka-87-25 09.09.2014 15:53
lubię to!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat