Chłodnik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek
  • ogórek

    1 szt
  • ogórek kiszony

    2 szt
  • rzodkiewka

    6 szt
  • szczypiorek

    4 łyżki
  • koperek

    4 łyżki
  • maślanka

    3/4 litra
  • jogurt naturalny

    400 ml
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kwasek, ewentualnie sok z cytryny i gotujemy 5 minut. Liście botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania.

Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciony ząbek czosnku i posiekane zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biała maślanka barwi się na intensywny biskupi kolor !

Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody z ogórków kiszonych.

Chłodnik podajemy dobrze schłodzony.


Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 11.12.2016 11:46
Pysznie wyglada
IZABELA29 25.07.2016 11:30
bardzo go lubię
Wozniczka 09.07.2016 23:19
Niebo w gębie
Klausia 29.06.2016 22:03
piękny kolor
gosia561 07.07.2015 18:37
idealny kolor wyszedł
Hrabina w kuchni 18.06.2015 22:14
Super chłodnik!
luna76 18.06.2015 16:12
Uwielbiam!!! Pyszny !!! :)
mirosława4 18.06.2015 15:28
apetyczny i jaki piękny kolor :)
Wacław 18.06.2015 14:07
pyszne danie na upalne dni :-)
sylwia_sl 18.06.2015 13:41
Kolor obłędny i smak zapewne też :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat