Chłodnik

Chłodnik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • barszcz czerwony

    1 torebka
  • woda

    1/2 l
  • maślanka

    1/2 l
  • kefir

    1 l
  • jajka

    3 sztuki
  • ogórek szklarniowy

    2 sztuki
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W gorącej wodzie rozpuszczamy barszcz, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, czekamy aż ostygną i obieramy.
Ostudzony barszcz łączymy z kefirem i maślanką, dodajemy pokrojone w kostkę jajka i rzodkiewki. Ogórki obieramy ze skórki i jeżeli cały chłodnik zjemy tego samego dnia, to po prostu kroimy je w kostkę, ale, jeżeli część zupy ma zostać „na jutro” to przed pokrojeniem usuwamy nasiona. Pokrojone ogórki dorzucamy do reszty składników, dodajemy też posiekany koperek z posiekanym szczypiorkiem. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki i podajemy po schłodzeniu, najlepiej z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grażyna13

14.08.2012 12:38
Bardzo mi się podoba :)

Rafał10

29.05.2012 15:18
pychotka! Uwielbiam takie mixy !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat