Chlebowe miseczki czosnkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    600 g
  • Czosnek suszony Prymat

    4 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • olej

    2 łyzki
  • jajko

    1
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • woda letnia

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto
Wyrobić ciasto w malakserze lub maszynie do chleba. Jeśli robimy w maszynie. Dodajemy składniki w kolejności: najpierw płynne potem sypkie. Dodajemy tylko żółtko z jajka, białko odstawiamy na pózniej. Nastawiamy maszynę na wyrabianie ciasta. W maszynie od razu nam wyrośnie. Jeśli robimy w malakserze. Ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Krok 2 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto
Ciasto dzielimy na cztery części
Krok 3 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto
Formujemy kule, kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Wyrośnięte chlebki smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
Krok 4 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto
Upieczone chlebki studzimy. Gdy są jeszcze lekko ciepłe odkrawamy wierzch i wydrążamy środki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 07.04.2015 10:26
Bardzo fajne bułeczki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat