Przepis i sposób przygotowania na: Chlebowa zupa "pomidorowa" ;)
Masz nieco starsze pieczywo? Nie wyrzucaj go, lecz wykorzystaj do wzbogacenia smaku zupy!
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić gęstą i pożywną zupę, która zawiera również ziemniaki, marchewkę oraz solidną porcję boczku i kiełbasy.
1. Ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z pokrojoną marchewką dodajemy do rosołu. Gotujemy około 15 minut, od momentu zawrzenia.
2. Chleb kroimy w kostkę, czosnek siekamy, zalewamy wodą (na równo z chlebem). Gotujemy przez kwadrans. Studzimy, miksujemy, dodajemy do zupy.
3. Słoninę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę (boczek i kiełbasę w większą). Słoninę wytapiamy, smażymy kiełbasę i boczek. Mięso przekładamy do zupy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi.
4. Na pozostałym z wytopienia tłuszczu smażymy posiekaną cebulę. Razem z tłuszczem przekładamy do zupy.
5. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.