Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebowa zupa "pomidorowa" ;)

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

W niedzielę rosół. W poniedziałek pomidorowa? Nie tym razem! Z niedzielnej zupy powstało coś "ińszego", coś równie smacznego, jak pomidorowa. Bo pomidorówkę UBÓSTWIAM!

Jednak pomyślałem o chlebie,"coby" go nie zmarnować. Sejw de chleb! Tak też uczyniłem. Pożywnie, smacznie i bez marnowania produktów

Składniki:

Składniki:

rosół drobiowo-wołowy 1.5 litra
chleb czerstwy 300 gramów
ząbki czosnku 4 sztuki
ziemniaki 400 gramów
słonina wędzona 150 gramów
boczek wędzony 150 gramów
kiełbasa śląska 2 sztuki
cebula 1 sztuka
marchewka ugotowana 2 sztuki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebowa zupa "pomidorowa" ;)

Masz nieco starsze pieczywo? Nie wyrzucaj go, lecz wykorzystaj do wzbogacenia smaku zupy!

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić gęstą i pożywną zupę, która zawiera również ziemniaki, marchewkę oraz solidną porcję boczku i kiełbasy.  

1. Ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z pokrojoną marchewką dodajemy do rosołu. Gotujemy około 15 minut, od momentu zawrzenia.

2. Chleb kroimy w kostkę, czosnek siekamy, zalewamy wodą (na równo z chlebem). Gotujemy przez kwadrans. Studzimy, miksujemy, dodajemy do zupy.

3. Słoninę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę (boczek i kiełbasę w większą). Słoninę wytapiamy, smażymy kiełbasę i boczek. Mięso przekładamy do zupy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi.

4. Na pozostałym z wytopienia tłuszczu smażymy posiekaną cebulę. Razem z tłuszczem przekładamy do zupy.

5. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak