Przepis i sposób przygotowania na: Chlebowa kwaśnica
Otwieram lodówkę i co widzę? Ano widzę kapustę kiszoną. Dosłownie garstka została. Soku z kiszonej kapusty (poprzedniej-po odciśnięciu), podobnie jak z ogórków kiszonych, nie wylewam. Zbieram do słoików. No co, lubię sobie czasami coś pomoczyć. Co ja zrobię, że każdy rozmiar lodówki dla mnie jest za mały. Mam swoje preferencje i byle pokojową lodówką się nie zadowolę. Więc to i tamto zbieram na zaś.
Poniżej spis rzeczy potrzebnych! Jeszcze bardziej poniżej instrukcja jak od Adama Słodowego. Chyba prościej się nie da. ;)
1. Chleb kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy, kapustę, posiekaną cebulę i czosnek.
2. Gotujemy 15 minut do zawrzenia. Studzimy, miksujemy na gładko.
3. Boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z przyprawami, gotujemy przez kwadrans.
4. Wlewamy sok, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem.