Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebowa kwaśnica

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kolejny z patentów na zagospodarowanie czerstwego lub "niechcianego" chleba. Tym razem "krwi" rosołu nie było, więc wpadłem na kolejny, genialny (sorki za skromność) pomysł.

Składniki:

Składniki:

chleb czerstwy 300 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
kapusta kiszona 150 gramów
sok z kiszonej kapusty 250 mililitrów
boczek wędzony 200 gramów
kiełbasa śląska 200 gramów
Kminek mielony Prymat 0.5 łyżeczki
sól morska wędzona w płatkach 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebowa kwaśnica

Otwieram lodówkę i co widzę? Ano widzę kapustę kiszoną. Dosłownie garstka została. Soku z kiszonej kapusty (poprzedniej-po odciśnięciu), podobnie jak z ogórków kiszonych, nie wylewam. Zbieram do słoików. No co, lubię sobie czasami coś pomoczyć. Co ja zrobię, że każdy rozmiar lodówki dla mnie jest za mały. Mam swoje preferencje i byle pokojową lodówką się nie zadowolę. Więc to i tamto zbieram na zaś.

Poniżej spis rzeczy potrzebnych! Jeszcze bardziej poniżej instrukcja jak od Adama Słodowego. Chyba prościej się nie da. ;)

1. Chleb kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy, kapustę, posiekaną cebulę i czosnek.

2. Gotujemy 15 minut do zawrzenia. Studzimy, miksujemy na gładko.

3. Boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z przyprawami, gotujemy przez kwadrans.

4. Wlewamy sok, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem.

A! Tą solą to się nie przejmujcie. Nie macie, to nasypcie zwykłej, ale trochę mniej. Pod koniec najwyżej doprawicie. Smacznego życzę. Wasz "król" czerstwego chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak