Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebki z dipem serowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka

sos

mąka 1,5 łyżki
masło 1,5 łyżki
mleko 350 ml.
ser żółty 1 szklanka
mozzarella 0,5 kuli
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebki z dipem serowym

Kroki postępowania

1
2 szklanki mąki wymieszać z solą. Dodać drożdże i ciepłe mleko wymieszane z olejem.
Krok 1 - Chlebki z dipem serowym foto
2
W miarę ugniatania stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto.Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 2 - Chlebki z dipem serowym foto
3
Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części. Każdą część formować w bułeczkę, zlepiając brzegi ciasta pod spodem. Na środku okrągłego naczynia umieścić niewielką miskę. Wokół miski układać bułeczki tak by lekko stykały się ze sobą . Odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny.
Krok 3 - Chlebki z dipem serowym foto
4
Masło rozpuścić. Wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę
Krok 4 - Chlebki z dipem serowym foto
5
Stopniowo wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Wymieszać, by ser się dobrze rozpuścił. Doprawić solą i pieprzem
Krok 5 - Chlebki z dipem serowym foto
6
Ze środka naczynia z wyrośniętymi bułeczkami wyjąć miskę. W miejsce po misce wlać sos. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C 35-40 minut do ładnego zezłocenia bułeczek. W połowie pieczenia zawartość posypać startą mozarellą i ponownie wstawić do piekarnika.
Krok 6 - Chlebki z dipem serowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 31.01.2015 22:07
Jestem serofanem,pyszności.
Joannasz3190 31.01.2015 14:54
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak