Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
1 szklanka -
margaryna
10 dkg -
cukier
1 łyżeczka -
jajko
2 sztuki -
sól
1/2 łyżeczki -
mąka pszenna
4 szklanki -
drożdże
50 gram
Sposób przygotowania
poczekać aż podrosną.
Resztę składników wymieszać,dodać podrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 4 części,uformować chlebki.
Piec w 180 stopniach 30 minut.
Podawać ścinając wierzch i wydrążając środek bułeczek,
napełnić je zupą/gulaszem i przykryć odciętym wierzchem.
Podaję w nim zupę gulaszową,bogracz,gulasz itp na zdjęciu zupa meksykańska z pulpecikami chlebki można upiec wcześniej,wydrążyć środki a chlebki podgrzewać w piekarniku![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się