Chlebki-miseczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • margaryna

    10 dkg
  • cukier

    1 łyżeczka
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • drożdże

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

w 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z cukrem i 1 łyżką mąki,
poczekać aż podrosną.

Resztę składników wymieszać,dodać podrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 4 części,uformować chlebki.
Piec w 180 stopniach 30 minut.

Podawać ścinając wierzch i wydrążając środek bułeczek,
napełnić je zupą/gulaszem i przykryć odciętym wierzchem.
Aleksandra/Olcia
Podaję w nim zupę gulaszową,bogracz,gulasz itp na zdjęciu zupa meksykańska z pulpecikami chlebki można upiec wcześniej,wydrążyć środki a chlebki podgrzewać w piekarniku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 06.02.2015 22:59
Super chlebek:)
Lucan 06.02.2015 20:43
przyda się na wielkanoc do żurrrka:)
engie23 06.02.2015 18:46
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat