Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek ze słonecznikiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg/typ550
drożdże 10 dag
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
woda letnia 3 szklanki
otręby owsiane 5 łyżek/granulowane ze śliwką
słonecznik łuskany 10 dag
olej do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek ze słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklance letniej wody, połączyć z mąką i resztą składników. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chlebek ze słonecznikiem foto
2
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, poklepać ręką jego powierzchnię, aby ciasto opadło i ponownie odstawić do wyrośnięcia, czynność powtórzyć dwa razy.
Krok 2 - Chlebek ze słonecznikiem foto
3
Po czym ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić jeszcze na chwilę.
Krok 3 - Chlebek ze słonecznikiem foto
4
Włożyć na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Krok 4 - Chlebek ze słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak