Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek pszenny bez wyrabiania
Kroki postępowania
Miskę przykryć folią i pozostawić na ok.12-18 godz./temp.min.20 st./
Po upływie tego czasu ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie.
Blat stolnicy posypać obficie mąką i przesypać ciasto. Złożyć je kilkakrotnie /jak kopertę/ od dołu ku górze przy pomocy szerokiego noża /łopatki do chleba/.
Przykryć folią lub miską i pozostawić jeszcze na ok.20 min. Uformować bochenek i przełożyć na czystą ściereczkę obsypaną obficie mąką lub otrębami /łączeniem do spodu/,posypać mąka i przykryć.
Ciasto powinno rosnąc jeszcze ok.2 godz. Ciasto jest gotowe jeśli podwoi swoją wielkość.
Kiedy chleb jest już wyrośnięty wyjąć garnek z piekarnika, zdjąć pokrywkę /UŻYWAĆ RĘKAWICZEK /
i energicznym ruchem włożyć go do środka. / bez smarowania i wysypywania mąką- chleb nie przyklei się/ Przykryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika.
Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.