Chlebek pszenny bez wyrabiania

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    470 gram
  • woda

    360 gram
  • drożdże

    3 gram
  • sól

    10 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek  pszenny bez wyrabiania foto
Do naczynia z mąka dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości wody,pozostałą wodę,sól i wymieszać tylko tak aby połączyć ze sobą wszystkie składniki. Ciasto będzie bardzo lepkie i mokre .
Miskę przykryć folią i pozostawić na ok.12-18 godz./temp.min.20 st./
Po upływie tego czasu ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie.
Blat stolnicy posypać obficie mąką i przesypać ciasto. Złożyć je kilkakrotnie /jak kopertę/ od dołu ku górze przy pomocy szerokiego noża /łopatki do chleba/.
Przykryć folią lub miską i pozostawić jeszcze na ok.20 min. Uformować bochenek i przełożyć na czystą ściereczkę obsypaną obficie mąką lub otrębami /łączeniem do spodu/,posypać mąka i przykryć.
Ciasto powinno rosnąc jeszcze ok.2 godz. Ciasto jest gotowe jeśli podwoi swoją wielkość.
Krok 2 - Chlebek  pszenny bez wyrabiania foto
30 min. przed zakończeniem procesu fermentacji nastawnic piekarnik na max temp./ u mnie 230 st./ i wstawić do niego garnek z pokrywką /najlepszy gliniany, żeliwny , ale ja użyłam dość solidnego z grubym dnem garnka do gotowania o średnicy 28-30 cm .
Kiedy chleb jest już wyrośnięty wyjąć garnek z piekarnika, zdjąć pokrywkę /UŻYWAĆ RĘKAWICZEK /
i energicznym ruchem włożyć go do środka. / bez smarowania i wysypywania mąką- chleb nie przyklei się/ Przykryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika.
Krok 3 - Chlebek  pszenny bez wyrabiania foto
Po ok.30 min zdjąć pokrywkę i kontynuować pieczenie jeszcze przez 15-20 min.
Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
Krok 4 - Chlebek  pszenny bez wyrabiania foto
Upieczony chlebek wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym przestudzeniu.Chlebek ma miękka, chrupiącą skórkę i miąższ pełen dziurek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeanette_v 17.05.2012 12:29
Super!.
cris04 27.04.2012 00:22
To mój pierwszy chleb......ale robię postępy
agnieszka137 04.04.2012 22:04
super przepis, chlebek znakomity !
Anna146 04.04.2012 07:34
apetycznie wygląda
mimi 03.04.2012 23:16
ciekawy przepis,zabieram do księgi,warto spróbować upiec

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat