Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
470 gram -
woda
360 gram -
drożdże
3 gram -
sól
10 gram
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Miskę przykryć folią i pozostawić na ok.12-18 godz./temp.min.20 st./
Po upływie tego czasu ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie.
Blat stolnicy posypać obficie mąką i przesypać ciasto. Złożyć je kilkakrotnie /jak kopertę/ od dołu ku górze przy pomocy szerokiego noża /łopatki do chleba/.
Przykryć folią lub miską i pozostawić jeszcze na ok.20 min. Uformować bochenek i przełożyć na czystą ściereczkę obsypaną obficie mąką lub otrębami /łączeniem do spodu/,posypać mąka i przykryć.
Ciasto powinno rosnąc jeszcze ok.2 godz. Ciasto jest gotowe jeśli podwoi swoją wielkość.

Kiedy chleb jest już wyrośnięty wyjąć garnek z piekarnika, zdjąć pokrywkę /UŻYWAĆ RĘKAWICZEK /
i energicznym ruchem włożyć go do środka. / bez smarowania i wysypywania mąką- chleb nie przyklei się/ Przykryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika.

Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.

Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się