Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek orzechowo - bakaliowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 300 g
mąka żytnia 200 g
słonecznik łuskany 4 łyżki
orzeszki piniowe 2 łyżki
orzechy pistacjowe 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 20 g
rodzynki 2 łyżki
morele suszone 50 g
śliwki suszone 50 g
serwatka 500 ml

Porada

Ten chlebek najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek orzechowo - bakaliowy

Kroki postępowania

1
Na suchej patelni uprażyć słonecznik, orzeszki piniowe i pistacje.
Krok 1 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
2
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Krok 2 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
3
Dosypać mąkę żytnią.
Krok 3 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
4
Wymieszać obie mąki w misce.
Krok 4 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
5
Dodać jedną łyżeczkę soli.
Krok 5 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
6
Dodać jedną łyżeczkę cukru i wymieszać.
Krok 6 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
7
Dodać uprażone na suchej patelni orzechy ze słonecznikiem i wymieszać.
Krok 7 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
8
Dodać świeże drożdże i ponownie wymieszać drewnianą łyżką.
Krok 8 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
9
Dodać dwie łyżki rodzynek królewskich.
Krok 9 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
10
Dodać morele suszone.
Krok 10 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
11
Dodać śliwki suszone.
Krok 11 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
12
Wlać 500 ml serwatki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 12 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
13
Po tym czasie odgazować ciasto, przełożyć do dwóch silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 15 minut.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Krok 13 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
14
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 14 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
15
Wystudzić chlebki na kratce.
Krok 15 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto
16
Smacznego !
Krok 16 - Chlebek orzechowo - bakaliowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.04.2014 19:44
taki wypiek, rewelacja
Czyki 22.04.2014 11:58
Wspaniale wygląda:) super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak