Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek mleczny

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 30 g
mleko 1 szkl
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek mleczny

Najpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam letnie mleko ( 1/2 szklanki), rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsypałam mąkę, posoliłam solidnie. W to wlałam rozczyn, letnie mleko ( resztę ). Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do podrośnięcia, tak z 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 25.04.2013 13:40
świetny chlebek
smakoszek 05.04.2013 19:14
pysznie wygląda
ben-ka 23.03.2013 14:33
musiał być smaczny:)
alaaa 11.03.2013 18:34
ładnie ci wyrósł
wlosiaczek 08.03.2013 22:38
zapewne upiekę :)
agnieszka214 08.03.2013 09:30
pomysłowy ten chlebek smacznie
pacpaw 07.03.2013 19:32
taki chlebek z chęcią bym zjadł
msmors 07.03.2013 14:09
bardzo smaczne danie
Magda24 07.03.2013 14:06
jaki apetyczny, pysznie wygląda :)
Janina 07.03.2013 14:04
bardzo pyszne
babajaga1969 07.03.2013 14:02
pięknie wyrośnięty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak