Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek marchewkowo-kukurydziany

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok marchewkowy 2 szkl.
miód 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat płaska łyżeczka
proszek do pieczenia 1 op.
mąka pszenna 2 szkl.
mąka kukurydziana ok. 2 szkl.
sezam
sól płaska łyżeczka
olej z orzechów włoskich 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek marchewkowo-kukurydziany

Mąkę pszenną połaczyć z proszkiem do pieczenia i sodą.
Część soku lekko podgrzać i rozpuścić w nim miód i sól - dolać do pozostałego soku.
Do mąki wlać sok, olej i mieszać, aż powstanie kleiste ciasto - dosypywać mąki kukurydzianej i zagniatać, aż uzyskamy ciasto nadające się do formowania - powinno pozostać jednak dość miękkie, podobnie jak drożdżowe.
Z ciasta uformować dwa wałeczki - najwygodniej posmarować dłonie olejem - obtoczyć w rozsypanym sezamie.
Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i naciąć skośnie mniej więcej do połowy wysokości wałka.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 30-40 minut zależnie od grubości waleczków.

Chlebek ma piękny złocisty kolor i posiada mnóstwo karotenu :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.09.2012 12:31
Jest pyszny i bardzo delikatny :)
biatriss 20.09.2012 12:06
wow! musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak