Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek kukurydziany z orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 1/4 szklanki
mąka kukurydziana 1 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
orzechy włoskie 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
sól 3/4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
mleko 1 1/4 szklanki
olej 3/4 szklanki
jajko 3 szt
maślanka 1/2 szklanki
kukurydza w puszce 1 szt
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek kukurydziany z orzechami

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Wymieszać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Krok 1 - Chlebek kukurydziany z orzechami foto
2
Do drugiej miski wlać mleko, maślankę, olej i wbić jajka.
Krok 2 - Chlebek kukurydziany z orzechami foto
3
Wymieszać wszystkie składniki, dodać mąki i utrzeć mikserem.
Krok 3 - Chlebek kukurydziany z orzechami foto
4
Następnie wsypać pokruszone orzechy, kukurydzę i ponownie wymieszać.
Krok 4 - Chlebek kukurydziany z orzechami foto
5
Przelać do przygotowanej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu kroić na kromki.
Krok 5 - Chlebek kukurydziany z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 08.06.2016 12:07
swietny pomysł
ania2610 07.06.2016 16:14
fajny - aż się chce spróbować :)
Krzysztof15 07.06.2016 06:06
pyszny chlebek
Urszula Świeca 06.06.2016 22:18
Pyszny chlebek.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak