Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek drożdżowy z dżemem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 25 g
mleko 65 ml
cukier 10 g

Ciasto

mąka pszenna 250 g
cukier waniliowy 10 g
cukier 20 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
dżem
esencja waniliowa 2 krople
białko 30 g

Porada

W Egipcie taki chlebek podaje się na "sucho" tzn bez dżemu na wierzchu. Tam każdy sam dobiera sobie dodatek, z którym chce spałaszować ten wypiek.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek drożdżowy z dżemem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zaczyn:
Drożdże rozkruszamy i dodajemy cukier. Mieszamy, aż drożdże staną się płynne.
Mleko podgrzewamy do 30-40stopni. Dodajemy do drożdży, odstawiamy.
Krok 1 - Chlebek drożdżowy z dżemem foto
2
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej dziurkę. W dziurkę wlewamy zaczyn.
Krok 2 - Chlebek drożdżowy z dżemem foto
3
Zaczyn łączymy z mąką, delikatnie mieszając. Tylko tyle, żeby mąka pokryła zaczyn. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, pod szmatkę.
Krok 3 - Chlebek drożdżowy z dżemem foto
4
W misce łączymy białko z cukrami, solą i esencją. Miksujemy na dużych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4 - Chlebek drożdżowy z dżemem foto
5
Białka wlewamy do podrośniętego zaczynu. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3h lub do podwojenia objętości.
Krok 5 - Chlebek drożdżowy z dżemem foto
6
Ciasto rozwałkowujemy i smarujemy wodą. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chlebek drożdżowy z dżemem foto
7
Smarujemy dżemem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach (lub do suchości patyczka).
Krok 7 - Chlebek drożdżowy z dżemem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak