Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek drożdżowy z bobem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bób 40 dag
jaja 2 szt
mleko 1 szklanka
drożdże 2 dag
mąka pszenna 20 dag
cukier 1/3 szklanki
sól 1 szczypta
aromat pomarańczowy 1 szt
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek drożdżowy z bobem

Wykonanie:
Młody bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić na gorąco. Do gorącego puree z bobu dodać jajka, szczyptę soli, cukier, rozrobione w mleku drożdże, mąkę i aromat do smaku. Masę dokładnie wyrobić przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki(najlepiej keksówki) i pozostawić na dwie godziny w ciepłym miejscu. Następnie upiec w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Podawać z dowolną konfiturą (najlepiej z domowej spiżarni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 29.06.2014 11:15
świetny dodatek
stan2401 28.06.2014 20:08
o takim jeszcze nie słyszałem
kasienka23 28.06.2014 16:39
ciekawy przepis!
caralajna 28.06.2014 15:15
bardzo ciekawy pomysł
wyattearp 28.06.2014 14:47
musi być smaczny
wwwiolka 28.06.2014 13:05
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak