Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek dla leniwych

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 80 dag
drożdże 4 dag
cukier 1 łyżka
sól 3 łyżeczki
olej 2 łyżki
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek dla leniwych

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na kilka minut.
Do miski przesiać mąkę dodać do niej sól i przemieszać, następnie dodać zaczyn drożdżowy, wodę i olej, wszystko dokładnie wyrobić już wyrobione i gładkie ciasto zagniatać jeszcze około 5 min, a potem przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Dwie mniejsze keksówki ( u mnie jedna i jedna okrągła forma) wysmarować na dnie olejem.
Wyrośnięte ciasto delikatnie podzielić na dwie części i umieścić je w formach po wierzchu posmarować delikatnie zimną wodą i odstawić na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 230 st i piec chleb 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 200 st i piec kolejne 25 min po upieczeniu wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolie 08.11.2013 21:14
aż mam ochotę na kromkę ze świeżym masłem :)
muffina 08.11.2013 20:19
ohhh taki bym zjadłą ale nie jest leniwy by się chyba tego zadania nie podjął;p
SylwiaMagdaSabin 08.11.2013 18:15
coś dla mnie
agnieszka214 08.11.2013 17:53
domowe chlebki sa najlepsze
Renata9 08.11.2013 16:44
pyszny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak