chlebek daktylowo-bananowy

chlebek daktylowo-bananowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    2 szklanki
  • daktyle

    100 gram
  • mak

    3 łyżki
  • woda

    1,3 szklanki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • banan

    3 sztuki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania chlebek daktylowo-bananowy

delikatne, wilgotne ciasto, słodkie choć bez cukru, bez jajek i tłuszczów.. tak jak chleb piecze się z mąki z wodą tak i to ciasto deserowe można upiec bez jaj i tłuszczu, jest bardzo smaczne, polecam ;)
1. W garnku zagotować daktyle aż zaczną się rozpadać, odstawić do ostygnięcia. Dodać mak i pokrojone w talarki banany.

2. Osobno mieszamy mąkę, sodę i przyprawy. Dodajemy do daktyli z bananami i mieszamy. Banany powinny się lekko rozpaść. (Ja dodaję jeszcze 2 łyżki otrąb, jednak nie jest to konieczne). Ciasto nie wymaga dodatku cukru bo daktyle i banany dają wystarczająco słodyczy. (Chyba, że ktoś lubi naprawdę słodkie może dodać max 1/3 szklanki cukru)

3. Przełożyć do formy keksowej takiej na 23 cm. Piec około 1h (pierwsze pół w 160 stopniach po czym zmniejszyć do 100 stopni i czekać drugie pół) SMACZNEGO

(p. s.) całość bez cukru wg moich obliczeń ma około 1511 kcal.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Krystyna32 22.10.2013 15:29
pyszny chlebek
Magda60 03.07.2013 18:45
apetyczne ciasto
Alex_M 24.04.2013 10:10
wspaniale ciacho!! mam wszystkie skladniki, na weekend upieke :)
Wafelek2601 13.11.2012 11:32
Musi być pyszny
RenataZ-et 12.11.2012 21:55
wyśmienity
alexxxanderka 09.10.2012 20:00
uwielbiam chlebki bananowe!
Katarzyna59 20.09.2012 10:09
super
IZABELA29 06.09.2012 08:02
takiego jeszcze nie robiłam
Ada-Gaba 28.08.2012 08:45
rewelacyjny przepis
kate.500 14.08.2012 08:53
pysznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat