Przepis i sposób przygotowania na: chlebek daktylowo-bananowy
1. W garnku zagotować daktyle aż zaczną się rozpadać, odstawić do ostygnięcia. Dodać mak i pokrojone w talarki banany.
2. Osobno mieszamy mąkę, sodę i przyprawy. Dodajemy do daktyli z bananami i mieszamy. Banany powinny się lekko rozpaść. (Ja dodaję jeszcze 2 łyżki otrąb, jednak nie jest to konieczne). Ciasto nie wymaga dodatku cukru bo daktyle i banany dają wystarczająco słodyczy. (Chyba, że ktoś lubi naprawdę słodkie może dodać max 1/3 szklanki cukru)
3. Przełożyć do formy keksowej takiej na 23 cm. Piec około 1h (pierwsze pół w 160 stopniach po czym zmniejszyć do 100 stopni i czekać drugie pół) SMACZNEGO
(p. s.) całość bez cukru wg moich obliczeń ma około 1511 kcal.