Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek bananowy z żurawiną i kokosem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
cukier 150 g
jajko 2 sztuki
mąka 175 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
wiórki kokosowe 100 g
żurawina
banan 0,5 kg
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bananowy z żurawiną i kokosem

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni ( u mnie 180). Wysmaruj keksówkę masłem.
Roztop masło w rondlu i zdejmij z ognia. Obierz banany i rozgnieć w misce.
W misce zmiksuj cukier z przestudzonym masłem, potem dodaj banany i jajka, nadal miksując. Wmieszaj łyżką mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Na koniec dodaj żurawinę i wiórki kokosowe.
Wszystko razem dobrze wymieszaj, by składniki się połączyły, a potem przełóż do keksówki i wygładź wierzch.
Piecz około 50 minut, ale zacznij sprawdzać po 45. Upieczone ciasto będzie odstawać od brzegów formy, a z wierzchu będzie sprężyste.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w formie 10 minut. Potem ostrożnie wyjmij ciasto z formy i zostaw do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 28.03.2014 21:26
ekstra chleb
treonina 04.09.2012 18:31
coś pysznego! świeży chlebek z masełkiem... pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak