Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
110 g -
cukier puder
190 g -
jajko
2 sztuka -
mąka pszenna
250 g -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka -
banan
3 sztuka
Sposób przygotowania
Następnie wbijamy jedno jajko, dodajemy połowę przesianej mąki, mieszamy i dodajemy pozostałą część wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Banany i ciasto łączymy, raz jeszcze mieszamy i przelewamy wszystko do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (zamiast tego można oczywiście użyć papieru do pieczenia itp.) keksówki (lub innej formy). Pieczemy ok. 50 min. w piekarniku z termoobiegiem. Jeśli ciasto zbytnio się przyrumieni, należy przykryć blachę folią aluminiową. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy test na gotowość... It's done!
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się