Przepis i sposób przygotowania na: Chleb-chałka na zakwasie pszennym
W przeddzień wypieku (najlepiej popołudniu) wyjmij zakwas z lodówki, pozwól mu ogrzać się do temperatury pokojowej i nakarm go pierwszy raz 50 g mąki i 50 ml wody, dokładnie zamieszaj. Na drugi dzień z samego rana jeszcze raz go nakarm taką samą porcją mąki i wody i po wymieszaniu odłóż 50 g do lodówki z myślą o następnym pieczeniu. Po 6 godzinach możesz użyć tak powstałych 200 g zaczynu do wypieku chleba.
chleb:
W dużej misce połącz przesianą mąkę, cukier i sól. Dolej wodę z olejem i wymieszaj. Odstaw na 20 minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie dodaj zaczyn i dokładnie wyrób na gładkie, sprężyste ciasto (u mnie było dość luźne i miękkie). Przykryj miskę folią spożywczą albo woreczkiem, aby nie obeschło i odstaw na godzinę, następnie jeszcze raz wyrób (chodzi o to, aby ciasto odgazować).
Po kolejnej godzinie ciasto powinno wykazać oznaki życia i podrosnąć prawie dwukrotnie. Należy wtedy zagnieść je i uformować bochenek , po czym włożyć go do koszyka rozrostowego (albo durszlaka wyłożonego ściereczką i wysypanego obficie mąką), czy do natłuszczonej, oprószonej otrębami formy (ja piekłam w garnku rzymskim).
Przygotowany bochenek musi wyrastać przez kilka godzin aż przynajmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięty posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp makiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40-50 minut.