Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb-chałka na zakwasie pszennym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas pszenny 50 g
mąka pszenna 100 g (typ 650)
zaczyn pszenny 200 g
mąka pszenna 675 g (typ 650)
sól 2,5 łyżeczki
cukier 1,5 łyżeczki
olej roślinny 0,5 szklanki
jajko na glazurę
mak do posypania
woda letnia 100 ml
woda letnia 360 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb-chałka na zakwasie pszennym

zaczyn:

W przeddzień wypieku (najlepiej popołudniu) wyjmij zakwas z lodówki, pozwól mu ogrzać się do temperatury pokojowej i nakarm go pierwszy raz 50 g mąki i 50 ml wody, dokładnie zamieszaj. Na drugi dzień z samego rana jeszcze raz go nakarm taką samą porcją mąki i wody i po wymieszaniu odłóż 50 g do lodówki z myślą o następnym pieczeniu. Po 6 godzinach możesz użyć tak powstałych 200 g zaczynu do wypieku chleba.

chleb:

W dużej misce połącz przesianą mąkę, cukier i sól. Dolej wodę z olejem i wymieszaj. Odstaw na 20 minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie dodaj zaczyn i dokładnie wyrób na gładkie, sprężyste ciasto (u mnie było dość luźne i miękkie). Przykryj miskę folią spożywczą albo woreczkiem, aby nie obeschło i odstaw na godzinę, następnie jeszcze raz wyrób (chodzi o to, aby ciasto odgazować).
Po kolejnej godzinie ciasto powinno wykazać oznaki życia i podrosnąć prawie dwukrotnie. Należy wtedy zagnieść je i uformować bochenek , po czym włożyć go do koszyka rozrostowego (albo durszlaka wyłożonego ściereczką i wysypanego obficie mąką), czy do natłuszczonej, oprószonej otrębami formy (ja piekłam w garnku rzymskim).
Przygotowany bochenek musi wyrastać przez kilka godzin aż przynajmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięty posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp makiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40-50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 04.06.2013 21:51
wyśmienity
adelajda 04.06.2013 20:19
domowy najlepszy
2milutka 04.06.2013 18:00
uwielbiam taki chlebuś:)
reniatka 04.06.2013 17:37
cudny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak