Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-orkiszowy na kefirze
Kroki postępowania
W misce wymieszać mąkę żytnią z orkiszową, dodać sól, len i kminek.
Wlać kefir i wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Szybko wymieszać drewnianą łyżką do wstępnego połączenia składników.
Zagnieść ciasto lub wyrobić mikserem. Gotowe ciasto pozostanie dość luźne i klejące. Wyjąć na stolnicę posypaną mąką orkiszową i zagniatać do czasu, aż uda się z niego uformować kulę.
Ciasto obsypać dookoła mąką orkiszową i pozostawić do wyrośnięcia, ale nakryć suchą ściereczką lub miską, aby nie obeschło.
Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, aby je odgazować.
W tym czasie posmarować dużą keksówkę olejem i dokładnie wysypać otrębami żytnimi - wypełnić uformowanym z ciasta wałkiem i ugnieść dokładnie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 30 minut, ostrożnie wyjąć bochenek z blaszki i dopiec na kratce przez kolejne 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed rozkrojeniem pozostawić do zupełnego ostygnięcia.