Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio-orkiszowy na kefirze

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kefir 300 mililitrów
woda 120 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 8-10 gramów
cukier 1 łyżeczka
mąka orkiszowa 200 gramów
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
len 2 łyżki
otręby żytnie do blaszki
mąki żytniej razowej typ 2000 350 gramów
drożdże 30 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-orkiszowy na kefirze

Kroki postępowania

1
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki orkiszowej - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę żytnią z orkiszową, dodać sól, len i kminek.
Wlać kefir i wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Szybko wymieszać drewnianą łyżką do wstępnego połączenia składników.
Krok 1 - Chleb żytnio-orkiszowy na kefirze foto
2

Zagnieść ciasto lub wyrobić mikserem. Gotowe ciasto pozostanie dość luźne i klejące. Wyjąć na stolnicę posypaną mąką orkiszową i zagniatać do czasu, aż uda się z niego uformować kulę.

Krok 2 - Chleb żytnio-orkiszowy na kefirze foto
3

Ciasto obsypać dookoła mąką orkiszową i pozostawić do wyrośnięcia, ale nakryć suchą ściereczką lub miską, aby nie obeschło.

Krok 3 - Chleb żytnio-orkiszowy na kefirze foto
4

Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, aby je odgazować.
W tym czasie posmarować dużą keksówkę olejem i dokładnie wysypać otrębami żytnimi - wypełnić uformowanym z ciasta wałkiem i ugnieść dokładnie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Krok 4 - Chleb żytnio-orkiszowy na kefirze foto
5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 30 minut, ostrożnie wyjąć bochenek z blaszki i dopiec na kratce przez kolejne 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed rozkrojeniem pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Krok 5 - Chleb żytnio-orkiszowy na kefirze foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 15.05.2013 12:14
chętnie bym zjadła
Katarzyna/kate1980 14.05.2013 20:29
świetny przepis
pierniczkowo 14.05.2013 07:21
kolejny pyszny chlebek w twoim wykonaniu :)
Magiczna_Kuchnia 13.05.2013 21:53
fajny przepis
Rafał3 13.05.2013 21:32
bardzo apetycznie wygląda
Boska_Agatka 13.05.2013 21:29
mniam wyśmienite
zielonamorelka 13.05.2013 21:27
super przepis.spróbuję zamienić cukier na fruktozę i upiekę niebawem na pewno
Habibi 13.05.2013 21:23
Ponieważ lubię żytnie pieczywo, ale nie bardzo mogę jeść takie tradycyjne z zakwasem, dlatego kombinuję, jak mogę ;)
gosia1988 13.05.2013 21:23
na pewno smaczny
Renata9 13.05.2013 21:03
fajny chlebek i ciekawy przepis
babajaga1969 13.05.2013 20:15
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak